Segbroek College

Anton Corbijn, snugger genie

Woensdag 24 september kreeg 6VWO de unieke kans om een aflevering College Tour bij te wonen met Anton Corbijn als gast. Na de welbekende tentoonstelling van zijn werk in het Gemeentemuseum is iedereen op de hoogte van Corbijn en zijn werk. Mensen die het vak CKV volgen moesten de tentoonstelling bezoeken, en dat deden ze met plezier! Leerlingen met het vak kunst beeldende vormen hebben het project A somebody van Corbijn intensief bestudeerd met gevolg de mooiste portretten. Hierdoor stonden veel leerlingen te trappelen om de man nu in levende lijve mee te maken.

Toen Corbijn de zaal binnentrad luidde er een ovatie. Gelijk was te zien dat Corbijn een hele snuggere man is, totaal niet uit de hoogte. Er lag bijvoorbeeld een camera op het tafeltje waar hij naast zat en Corbijn pakte deze meteen op en legde hem weg met het excuus: “Ja, zo lijk ik net een fotograaf joh”. Het publiek lachte en het ijs was direct gebroken.

Wat Corbijn zo speciaal maakt is dat hij een zeer gewaarde man is onder veel verschillende mensen. Van rockers als Bono tot mensen uit het koningshuis als Prins Constantijn kregen we gedurende de show fragmenten te zien van hoe erg zij de fotograaf wel niet appreciëren. Ondanks de sympathie, respect en de liefde die hij ontvangt, blijft Corbijn heel luchtig. Bijna cynisch. En dat is de houding die hem ook het meest typeert. Een luchtige, cynische man die meesterwerken op de wereld heeft gezet.

Corbijn legt de nadruk op imperfecties, vertelde hij ons. Zelf is hij beneden aan de ladder begonnen. In zijn tijd, de jaren 70, werd fotografie nog niet zo serieus genomen als vak. Ook zijn ouders stonden niet achter deze keuze, Corbijn komt uit een domineesgezin. Toch is hij blijven vechten voor de passie die hij heeft en is hij nu een van de befaamdste muziekfotografen ter wereld geworden. Ondanks zijn successen, zou hij nu geen muziekfotograaf meer willen worden omdat de mystiek van de muziekwereld voor zijn gevoel is weggevaagd. “Vrouwen die zich kleden en gedragen als 16-jarige meisjes, nee dat is niets voor mij” heeft Anton Corbijn hierover gezegd.

En daar geef ik hem groot gelijk in. De sobere, imperfecte en gevoelige beelden waar hij ons mee verwent, zijn typisch Corbijn. Daar past de glamour van nu totaal niet tussen. Het was heel speciaal hem in levende lijve te ervaren, vooral omdat het voelt alsof hij een van ons is en zich niet beter voordoet, ondanks zijn successen. De uitzending bijwonen was zeer leerzaam en interessant. Corbijn gaat nu verder door het leven als regisseur, dus laten we hopen dat dat vak hem net zo goed afgaat als fotograaf!


Sofia Melis 6V


Anton_Corbijn_foto_2.JPGAnton_Corbijn_foto_1.JPG 


Zoeken

Segbroek

Klaverstraat 7
2565 BT Den Haag
tel. 070-363 49 40

Goudsbloemlaan 131
2565 CR Den Haag
tel. 070-363 34 39

E: info@segbroek.nl

facebook.png twitter.png instagram.png

Privacy Policy