Segbroek College

Klas 3 op excursie naar Amsterdam 2017

In de week van 10 april zijn op 4 dagen alle 16 derde klassen naar Amsterdam geweest. Het programma bestond uit 4 onderdelen en vormde een aantrekkelijk en interessant geheel voor de leerlingen. Dankzij de enthousiaste begeleiding van alle mentoren en aanvullende collega’s en de inzet van de geschiedenisdocenten waren alle 4 dagen een doorslaand succes.

         020-1.jpg 
 

Twee van die 4 onderdelen hebben te maken met de herdenkingen  in het kader van de 2e Wereldoorlog zoals die in deze tijd van het jaar altijd weer actueel worden. In de lessen geschiedenis waren de leerlingen dan ook op deze onderwerpen en deze excursie voorbereid. Een bezoek aan de Hollandsche Schouwburg mag daarbij niet ontbreken. In dit theater in de Joodse buurt in Amsterdam werden in de jaren ’40 de Joden verzameld waarna zij op transport werden gesteld naar doorgangskamp Westerbork in Drenthe. Onder leiding van Walter Süskind is men er toen in geslaagd enkele honderden kinderen weg te smokkelen en onder te brengen bij gastgezinnen. Het bezoek aan de Schouwburg is voor de leerlingen een zeer indrukwekkende ervaring. De persoonlijke verhalen maken de grote getallen klein en het besef en het verdriet groot.
        020-3.jpg 

De wandeling door de Plantagebuurt, de voormalige joodse wijk, langs een aantal monumenten en relevante locaties, waaronder het kunstwerk van Wolkers, Nooit meer Auschwitz en De Dokwerker van Mari Andriessen maakt dit deel van het programma af.

        020-2.jpg 

Daarna volgde een boottocht door de Amsterdamse grachten waar de gracieuze grachtenpanden een mooie opmaat vormden naar het bezoek aan het Rijksmuseum waar in de Eregalerij vele pronkstukken uit de Gouden Eeuw de welverdiende aandacht van de leerlingen kregen met als absoluut hoogtepunt voor de meesten toch Rembrandts Nachtwacht. Ook op dit bezoek waren de leerlingen tijdens de tekenlessen goed voorbereid zodat herkenning van de getoonde kunstwerken voor nog meer plezier zorgden. Doordat er in het programma ook nog wat vrije tijd was ingepland groeide de waardering van de leerlingen voor deze excursie naar ongekende hoogte.


Zoeken

Segbroek

Klaverstraat 7
2565 BT Den Haag
tel. 070-363 49 40

Goudsbloemlaan 131
2565 CR Den Haag
tel. 070-363 34 39

E: info@segbroek.nl

facebook.png twitter.png instagram.png

Privacy Policy


Open Dag 2018

Poster OpenDagen-2018.jpg