Segbroek College

Pindakaasgooien, boeren als een sopraan en ander wetenschappelijk onderzoek

Wetenschap  bedrijven is je grenzen verleggen. Dat moet de beheerder van het deftige Pieter de la Courtgebouw van de universiteit Leiden hebben gedacht toen de vloer van haar blinkend geboende conferentieruimte door de aanwezige scholieren, onder de goedkeurende blikken van de conferentievoorzitter, van enkele goed gemikte pindakaasvlekken werd voorzien. Om het succes te vieren (het ging om een wetenschappelijk experiment) werd daarna de nodige 7-up door de zaal gespoten (ook een experiment). “Alles voor de wetenschap”, zei de bedenker van het spektakel er nog vergoelijkend bij.

                                          won1.jpg

Het ging immers om de regionale WON-manifestatie, waarin zo’n 25 teams van 7 WON-scholen streden om een plaats in de landelijke finale, straks in het najaar. Eh… WON? Stond dat niet voor Wetenschaps Oriëntatie Nederland? En er was toch ook een website, www.wonakademie.nl , met meer info?

Klopt! De organiserende WON-academie pakte het groots aan. De door natuurkundige Anna Grimbrere (ze leek niet alleen qua voornaam op onze eigen mevr. De Groot, maar kon ook bijna net zo goed de aandacht van haar publiek vasthouden) georganiseerde pindakaas- en 7-up-met-heliumproeven vormden slechts de inleiding van de manifestatie. Het ging uiteindelijk om de 5 minuten durende pitch van elk team, waarin een eerder bedacht en uitgevoerd onderzoek werd gepresenteerd aan andere scholieren en aan een driekoppige jury (er waren er drie, dus –om verkeerde associaties maar meteen te tackelen).

                                                won2.jpg

Het Segbroek was vertegenwoordigd met liefst vijf teams (twee brugklas- één tweedeklas- en twee derdeklasteams). Dat geen van die teams uiteindelijk toegang kreeg tot de landelijke finale, deed niets af aan het plezier en enthousiasme waarmee er werd gepresenteerd.

De ideeënrijkdom was overweldigend! Wie bedenkt er nou een onderzoeksvraag over de levensvatbaarheid van kamerplanten die op een koffie(met melk)- dieet worden gezet? Of dat mannen sneller een rood balletje kiezen dan vrouwen, als ze moeten kiezen tussen een rood en een blauw balletje? Of over welke soort voedsel de meeste CO2-uitstoot veroorzaakt?

Dit en nog veel meer kwam allemaal aan bod op een zowel volgens leerlingen als volgens de organisatoren zeer geslaagde dag. Volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen. WONners van het Segbroek (iedereen, dus): zet je creativiteit maar vast aan het werk!

 


Zoeken

Segbroek

Klaverstraat 7
2565 BT Den Haag
tel. 070-363 49 40

Goudsbloemlaan 131
2565 CR Den Haag
tel. 070-363 34 39

E: info@segbroek.nl

facebook.png twitter.png instagram.png

Privacy Policy


Open Dag 2018

Poster OpenDagen-2018.jpg