Segbroek College

Filosofie

Wat is filosofie?

Je kunt de dingen nemen zoals ze zijn. Geen vragen stellen, waarom zou je ook ? Je hebt tenslotte al genoeg te doen. Hoewel… Wat weet je eigenlijk zeker ? Welke redenen hebben wij om niet alles wat er maar wordt beweerd wetenschap te noemen? Wat is het verschil tussen mensen en dieren ? Hoeveel van een baviaan hebben we nog in ons ? Is godsdienst iets voor achterlijke mensen? Wie bepaalt eigenlijk wat achterlijk is? Waarom zou jij beter zijn? Praat je een ander na of denk je zelf? Kún je eigenlijk wel zelf denken... ?

Filosofie - vragen stellen bij wat normaal lijkt, denken over wat jezelf denkt en over wat anderen hebben gedacht, denken over de wereld en de dingen om ons heen, denken over wat je doet. Zodat je niet zomaar wat denkt of doet, omdat anderen dat willen. Zodat je vrij bent om zelf te denken, om onafhankelijk te denken… als zoiets tenminste mogelijk is!

Vanaf 5V kun je filosofie kiezen als examenvak.
De geschiedenis van de filosofie is verdeeld over vier gebieden. In de “wijsgerige antropologie” hebben we het over jezelf, als mens. Wie ben je? Heb je een ziel? Maakt het uit wat voor lichaam je hebt? Ben je redelijk? In de “ethiek” denken we na over goed en kwaad, over wat mag en wat niet mag, over verantwoordelijkheid en vrijheid. In de “kennistheorie” denken we na over kennis Kun je wel iets weten? Hoe kom je aan kennis? Zie jij wat een ander ook ziet? - In de “wetenschapsfilosofie” gaat het over wat wetenschap eigenlijk is en wat het doet in onze samenleving. Bij iedere studie die je later gaat doen is wetenschapsfilosofie een verplicht vak.

Om er achter te komen of filosofie iets voor je is, is het een goed idee zelf alvast te lezen in het boek van Jostein Gaarder, De wereld van Sofie. Roman over de geschiedenis van de filosofie (Antwerpen/Amsterdam: Houtekiet, 2006).

Bekijk ook enkele korte filmpjes/wisebits van een minuut (en de opdrachten erbij) over filosofische thema’s:
http://www.wisebits-academy.nl/cogito_ergo_sum
http://www.wisebits-academy.nl/waarom_en_waarom_niet
http://www.wisebits-academy.nl/zijn_vragen_onschuldig
http://www.wisebits-academy.nl/in_de_wetenschap_is_liegen_verboden


Adresgegevens

Klaverstraat 7
2565 BT Den Haag
tel. 070-363 49 40
info@segbroek.nl

Goudsbloemlaan 131
2565 CR Den Haag
tel. 070-363 34 39

facebook.png  twitter.png