Segbroek College

Zo kan het ook: beleefde conversatie op hoog niveau

Hoe het niet moet, zien onze leerlingen vrijwel dagelijks op het nieuws. Hoe het wèl moet, leren ze gelukkig ook, op school. Tijdens de schoolexamens (SE’s) debatteren voor het vak Nederlands, in de week van 30 januari, werd er driftig geluisterd naar, en beschaafd gesproken over heuse argumenten. ‘Zo kan het dus ook’, was de impliciete boodschap van de leerlingen van 5HAVO en 6VWO aan de wereld.

Groepjes van vier leerlingen voerden het debat tegen elkaar over onderwerpen als het klonen van mensen, de kosten van de gezondheidszorg en de bijdrage van studentenverenigingen aan het cultureel erfgoed. Ze deden dat volgens het parlementair debatformat van het Nederlands Debat Instituut (www.schooldebatteren.nl). De examenkandidaten toonden daarbij, vaak keurig in (mantel-)pak gestoken, wat ze aan focus, inzet en spreekvaardigheid in huis hadden. En daar mogen ze best trots op zijn!
 Debatten_1.jpg

Opmaat

Het hoge niveau werd gewaarborgd door de gekozen locatie (derde verdieping) en niet zelden ook door de bijdragen van de deelnemers, die over het algemeen een keurig gestructureerd, weldoordacht beargumenteerd en gloedvol gepresenteerd betoog wisten af te steken voor een strenge noch onrechtvaardige jury, bestaande uit twee docenten Nederlands. Die docenten konden aan het eind van de driedaagse debatsessies met een tevreden glimlach hun SE-cijfers bijschrijven in Magister.

Debatten_2.jpg 

Wat het vak Nederlands betreft volgen nu enkel nog, direct na de voorjaarsvakantie,  de mondelinge examens letterkunde (de bij jong en oud geliefde en gevreesde ‘boekenlijsten’). Dat is dan meteen de laatste opmaat naar het Centraal Schriftelijk examen (CE) in mei, en daarna naar een leven als vrij en onafhankelijk denkend mens.

 


Zoeken

Segbroek

Klaverstraat 7
2565 BT Den Haag
tel. 070-363 49 40

Goudsbloemlaan 131
2565 CR Den Haag
tel. 070-363 34 39

E: info@segbroek.nl

facebook.png twitter.png


Open Dag 2018

Poster OpenDagen-2018.jpg