Zoek

Havo

Havo

Op het Segbroek College werken we iedere dag samen met jou aan de ontwikkeling van jouw talenten!

Onder havo verstaan we hoger algemeen voortgezet onderwijs. De havo is een vijfjarige opleiding. In deze opleiding wordt een stevige basis gelegd om met succes een overstap te maken naar het hoger beroepsonderwijs (hbo). Havo-leerlingen zijn over het algemeen intelligent, creatief, actief en sociaal (Jolles, 2017). Zij leren graag door te doen, willen toepassingsgericht leren en willen praktijk en theorie samen laten gaan en dit constant aan elkaar kunnen koppelen.

Daarom bieden we binnen de havo-afdeling op het Segbroek College inspirerend, toekomstbestendig en toepassingsgericht onderwijs aan dat aansluit bij de behoefte van havisten om praktisch bezig te zijn en om de relevantie te zien van wat ze leren. Hoe bijzonder is het als je iets leert wat je ook echt toe kunt passen? 


Wat onze havo-afdeling uniek maakt in de regio is dat:

 • op het Segbroek College leerlingen met een havo óf havo/vwo advies automatisch geplaatst worden in een havo/vwo brugklas. Er zijn geen homogene havo-brugklassen, omdat we alle leerlingen de kans willen geven om zich te ontwikkelen. Aan het eind van de brugklas stroomt de leerling doorgaans door naar 2 havo, 2 atheneum of 2 gymnasium. 

 • op het Segbroek College we havo-leerlingen uitdagen met praktische opdrachten en/of toepassingsgerichte vakken. 

 • het Segbroek College aandacht heeft voor jong leiderschap, denk hierbij bijvoorbeeld aan ons buddysysteem. De bovenbouwleerling (buddy) kan jou gedurende een aantal weken helpen, bijvoorbeeld bij het stellen van doelen en het plannen met behulp van de studieplanner. Ook kan de buddy jou helpen met het maken van een leerschema voor de toetsweek en geven, waar ze kunnen, extra uitleg of bijles.

 • op het Segbroek College zijn mogelijkheden tot tussentijdse opstroom. Jaarlijks stromen er meerdere leerlingen uit 2 havo of uit 2 havo/mavo door naar 3 vwo. Al wordt in het brugklasjaar meestal de stroom voor een leerling bepaald.

 • op het Segbroek College heb je na het behalen van een havo-diploma automatisch recht op een doorstroom naar 5 vwo. Er gelden geen doorstroomseisen in de vorm van bepaalde cijfergemiddelden die je moet halen. Enkel het behalen van een havo-diploma is voldoende om je weg naar het vwo op het Segbroek College te vervolgen.

 • het Segbroek College biedt Cambridge (versterkt Engels) en DELF (versterkt Frans) aan: programma’s waarbij je de taal op een hoger niveau leert dan in je reguliere vaklessen. Daarbij ontvang je ook een internationaal erkend certificaat om je niveau van taalvaardigheid aan te kunnen tonen. Dit kan in je voordeel zijn bij vervolgstudies dan wel bij toekomstige werkgevers.

 • het Segbroek College heeft uitgebreide loopbaanoriëntatie begeleiding door decanen en mentoren, waarbij leerlingen kunnen proefstuderen bij Hogescholen.

 • het Segbroek College heeft een goede samenwerking met het vervolgonderwijs: je kunt meelopen en proef studeren aan de Hogeschool InHolland en de Haagse Hogeschool.

Bovendien bieden we op het Segbroek College een aantal unieke vakken aan:

 • in klas 1 en 2 volg je het vak Global Perspectives (GP). Je leert je eigen mening onderbouwen en je leert vanuit verschillende perspectieven naar de wereld kijken. Iedereen is anders, dus heeft iedereen ook een andere mening en een ander perspectief. Bij GP kijken we naar de actualiteiten en de grote problemen in de wereld. Dit doen we door samen te onderzoeken, te debatteren en te presenteren.

 • in klas 1 volg je het vak programmeren. Bij programmeren en informatica gaat het nu eens niet over hoe je websites, programma’s en apps gebruikt, maar je maakt ze zelf. Een technisch, creatief vak waar veel toekomst in zit.

 • in klas 2 volg je het vak technologie. Je leert om te gaan met een probleem (vraag/opdracht), waar je eerst op onderzoek uitgaat, daarna zelf gaat ontwikkelen en presenteren. Je leert kritisch nadenken, communiceren en overleggen. Dit zijn vaardigheden waar je veel aan zal hebben in het vervolgonderwijs en buiten school.

 • tot slot heeft het Segbroek College een breed vakkenaanbod in de bovenbouw, waaronder wiskunde D, muziek, drama, dans, Bewegen, Sport en Maatschappij (BSM) en Natuur, Leven en Technologie (NLT). Klik hier voor het volledige  profielenoverzicht en vakkenaanbod.