Excursie Maaslandkering en Biesbosch
25 september 2024
Op woensdag 25 september, gewapend met paraplu’s en regenjassen vanwege de weersvoorspellingen, vertrokken we om 8.30 uur met twee bussen naar twee iconische locaties van het Nederlandse waterbeheer. De ene bus, gevuld met leerlingen van 6V aardrijkskunde, NLT en een klein aantal 5H aardrijkskunde leerlingen, reisde met de heer Kosterink en mevrouw Heuer eerst naar de Maeslantkering. Deze indrukwekkende waterkering, genoemd naar de rivier de Maas (waar Rotterdam bekend om staat, maar die in werkelijkheid gevuld is met Rijnwater), ligt bij Hoek van Holland in de Rijntak die “Nieuwe Waterweg” heet. De in 1986 voltooide kering is inmiddels drie keer gesloten geweest vanwege stormen, de laatste keer afgelopen winter. Dit imposante bouwwerk, waarvan de noordelijke pijler groter is dan de Eiffeltoren en tweemaal zo zwaar, beschermt Rotterdam tegen overstromingen vanuit zee. De rondleiding bij deze pijler maakt altijd weer indruk door de schaal en de complexiteit van de kering.
Ondertussen vertrok de tweede bus, met aan boord de heren Bakker, Körnmann, Van Oordt en Van Duijn, samen met 76 leerlingen uit 5H, naar de Biesbosch. Dit natuurgebied, gevormd door de St. Elisabethvloed, is tegenwoordig van cruciaal belang voor de opvang van rivierwater, vooral wanneer de Maeslantkering gesloten is. Op zulke momenten kan zeewater niet binnenstromen, maar ook rivierwater kan dan niet naar zee stromen. Omdat de Rijn op slechte dagen wel 14.000 m3 water per seconde richting zee afvoert, moet er dus flink wat ruimte gemaakt worden voor het rivierwater. Op het Museumeiland in de Biesbosch kregen we inzicht in het leven in dit unieke gebied en de omstandigheden tijdens de overstromingen. Tijdens een tocht met een fluisterboot konden we het prachtige gebied verkennen, waarbij we oog in oog kwamen te staan met bevers en talrijke watervogels.
Na deze verkenning ontmoetten beide groepen elkaar voor een gezamenlijke lunch in de Biesbosch, waar ervaringen werden uitgewisseld en de ochtend werd besproken. Vervolgens gingen de bussen (uiteraard) door naar de andere locaties, zodat elke groep ook de andere excursie kon ervaren. De leerlingen die de Maeslantkering hadden bezocht, kregen nu de kans om de schoonheid en het belang van de Biesbosch te ontdekken, terwijl de andere groep naar de indrukwekkende waterkering vertrok voor een leerzame rondleiding.
Het weer bleef de hele dag verrassend goed, wat natuurlijk een meevaller was. Al met al hebben we enorm veel geleerd en het belang van waterbeheer in Nederland op een bijzondere manier zelf kunnen ervaren.