Zoek

Gastcollege door staatssecretaris van Rij

18 januari 2023

Vandaag stond een deel van de ochtend voor de 5 havo economie leerlingen in het teken van belastingen.

Onze eigen economie docenten  begonnen met het kort activeren van de voorkennis over verschillende soorten belastingen, de inkomensverdeling en vermogensongelijkheid.

Daarna was het tijd voor een gastcollege van de staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst, dhr. Marnix van Rij. Na kort voorstellen en vertellen over zijn werkzaamheden, ging het daarna over wanneer we belasting betalen en waarom we dat doen. Er was daarnaast ook voldoende ruimte om in te gaan op vragen van de leerlingen.

Middels een aantal stellingen over bijvoorbeeld belasting op ongezonde producten, belasting betalen als jongere  en zwartwerken ontstond een goed beeld over hoe de zaal hier tegen aankeek. Daarbij werd duidelijk dat de verschillende meningen van leerlingen ook de punten zijn die in het debat in de Tweede Kamer naar voren komen. Kijk bijvoorbeeld naar het verhogen van belasting op ongezonde producten, moeten gezonde producten dan niet ook goedkoper gemaakt worden? Moet ‘vapen’ niet verboden worden in plaats van zwaarder belast?

 

Aan het einde van de ochtend konden we terugkijken op een leuke en leerzame activiteit, waarbij het natuurlijk extra bijzonder was dat de staatssecretaris een gastcollege kwam geven!

Nieuws