Zoek

Segbroek College vanaf 13 mei a.s. telefoonvrije school

16 april 2024

Vanaf maandag 13 mei 2024 is het Segbroek College een telefoonvrije school. Alle leerlingen moeten vanaf het begin tot aan het eind van de dag hun mobiele telefoon en aanverwante apparatuur, zoals smartwatches, opbergen in zijn of haar kluisje. Dit geldt ook tijdens pauzes en evenementen zoals schoolfeesten.

Als school is het onze opdracht om leerlingen tijdens schooltijd te laten ontwikkelen, om leren mogelijk te maken. Het gaat daarbij niet alleen om lesstof maar ook om hoe je met elkaar omgaat. Alles draait om aandacht. Voor het leren, voor de lunch, voor jou, voor je vrienden, voor elkaar.

Net als op andere scholen zien we dat de smartphone de onderlinge communicatie en de aandacht in de les negatief beïnvloedt. Er is hiervoor inmiddels ook veel wetenschappelijk bewijs. Helaas lukt het scholen niet om leerlingen bewust en gedoseerd om te laten gaan met hun mobiel. De aantrekkingskracht is gewoonweg te groot. 

Een paar maanden geleden is binnen school een commissie in het leven geroepen die het telefoonbeleid onderzocht heeft en met aanbevelingen kwam. Deze zijn besproken in de MR, waarin ook ouders en leerlingen vertegenwoordigd zijn. Hieruit is het nieuwe telefoonbeleid voortgekomen.

In de periode van maandag 13 t/m vrijdag 24 mei stellen we een wenperiode in. Tijdens deze periode zijn er geen sancties, maar gaan we het gesprek aan met leerlingen. Op maandag 27 mei moet iedereen gewend zijn en zullen we waar nodig ingrijpen. Voorafgaand aan de wenperiode voeren we een postercampagne rondom het begrip ‘Aandacht’ en zijn er mentorlessen gemaakt waarin het nieuwe beleid met de leerlingen wordt behandeld. 

We zijn ervan overtuigd, dat het nieuwe beleid (Segbroek telefoonvrij vanaf 13 mei 2024), zal leiden tot hogere resultaten, een grotere binding van leerlingen onderling en een grotere betrokkenheid bij school. Resultaten van scholen die al eerder gestart zijn als telefoonvrije school, zijn daarbij zeer hoopgevend!

Nieuws