Zoek

Verbinding door graffiti

9 juni 2021

Vorig schooljaar benaderde Nanne Boere (coördinator van The Hague Street Art) me, met de vraag of we als school geïnteresseerd waren in een workshop over graffiti en street art. Deze workshop, ontwikkeld door het Meldpunt Graffiti van de Gemeente Den Haag, bestond uit een les van 1,5 uur en werd gegeven door een street art kunstenaar. Uiteindelijk hebben we deze workshop ingezet als onderdeel van de activiteitendagen voor de brugklassen aan het begin van het afgelopen schooljaar.

Davy de Ronde, een Haagse street art kunstenaar, verzorgde drie bijzondere workshops aan in totaal zo’n 90 brugklassers. Hieruit volgde een samenwerking tussen Nanne en Davy, in coöperatie met Masterpeace. Deze vredesbeweging is in meer dan 40 landen actief en een van hun projecten is Walls of Connection; muren van verbinding. Terwijl overal ter wereld muren worden opgetrokken om mensen van elkaar te scheiden, willen ze met dit project juist mensen verbinden. Wereldwijd zijn er door de samenwerking tussen MasterPeace en kunstenaars al meer dan 172 muren beschilderd. Neem eens een kijkje op: https://masterpeace.org/walls-of-connection/

Naast ons schoolgebouw (locatie Goudsbloemlaan), grenzend aan het schoolplein, staat een Stedin huisje waarvan de zijde richting het schoolgebouw nog met illegale graffiti bespoten was. Samen met een groepje leerlingen werd nagedacht over een ontwerp dat de lege zijde van het elektriciteitshuisje zou vullen; een ontwerp in het thema verbinding. Dit was een mooie kans om met derdejaars kunstplanners dit te kunnen verwezenlijken.

Door alle beperkende coronamaatregelen werd de uitvoering van het project telkens uitgesteld, maar woensdagmiddag 12 mei was het eindelijk zo ver. Tijdens een brainstormsessie hebben de leerlingen gevisualiseerd hoe ze over verbinding dachten. Omdat het te beschilderen gedeelte maar 3x3 meter groot is, werden de schetsen getoetst op haalbaarheid en vielen helaas een aantal ontwerpen af.

Davy heeft de bruikbare schetsen van onze kunstplanners samengesmolten tot een ontwerp waarin de ideeën van de leerlingen terugkwamen. Een mooie compositie met elementen van natuur (bijen/bloemen/honingraat/golven) en het verbindende woord ‘samen’ in lhbti-kleuren.

Op woensdag 2 juni hebben de kunstplanners ‘s middags verschillende kleurvlakken gesprayd, waarna Davy 2 dagen later, de schildering finetunede met zijn waanzinnige graffiti skills. Het eindresultaat mag er zijn!

Het zou mooi zijn als onze leerlingen (en docenten), die toch dagelijks langs de schildering lopen, even stilstaan bij deze muur van verbinding en tot het besef komen dat samen zoveel meer is dan één, ongeacht je IQ, huidskleur of sekse.

Wellicht dat dit project nog een staartje gaat krijgen en we in samenwerking met Masterpeace nog andere ruimtes op beide locaties onderhanden nemen. Er is grijs beton zat. In ieder geval zal de workshop komend schooljaar aan alle brugklassen aangeboden worden. Graffiti en andere uitingen van street art zorgen vaak voor overlast, maar kunnen goed en legaal ingezet worden. Ook zorgen ze voor een kleurrijke boodschap die stof tot nadenken geeft.

Nieuws