Zoek

Atheneum

Vwo - Atheneum 

Op het Segbroek College werken we iedere dag samen met jou aan de ontwikkeling van jouw talenten!

 

Op het Segbroek College vinden we het belangrijk dat je kunt zijn wie jij bent en kunt worden wie je wilt zijn. We realiseren een fijne, veilige en warme leeromgeving waardoor jij echt tot je recht komt. Wie je ook bent. Het Segbroek College is een inclusieve school met heel veel mogelijkheden: ook voor jou! We vinden de persoonlijk aandacht voor onze leerlingen echter zo belangrijk dat zij onze school als intiem, gemoedelijk en sfeervol ervaren. Want op het Segbroek College zijn we nieuwsgierig naar wie jij bent, wat jou drijft, waar jouw interesses liggen, waar je goed in bent en waar je nog kan leren en ontwikkelen. Om op die manier, vanaf het eerste jaar het beste uit jou te halen.

Bij ons op school leer je niet alleen van alles over verschillende onderwerpen, maar je wordt ook sterker in het oplossen van problemen, in het creëren van nieuwe dingen en in het omgaan met elkaar. Dat geeft vertrouwen in jezelf, vertrouwen in eigen kunnen. Met veel liefde en plezier helpen onze docenten en onze mentoren je hierbij. Zij weten als geen ander hoe belangrijk dit vertrouwen is in deze tijd. Leren doen we met elkaar. Als je leert, word je niet alleen wijzer, je wordt ook beter in leren. En dat laatste gaat je helpen op school, thuis en straks in jouw toekomst. Kortom: je wordt als leerling van het Segbroek College opgeleid tot een vakvaardige, vrijdenkende en veerkrachtige leerling. Je leert jezelf nóg beter kennen en eigen verantwoordelijkheid te nemen zowel op onze school als in de maatschappij.

Onder vwo verstaan we het atheneum en het gymnasium. Het vwo (en dus ook het atheneum) is een zesjarige opleiding. In deze opleiding wordt een stevige basis gelegd om met succes een overstap te maken naar het wetenschappelijk onderwijs. Tegelijkertijd ben je met een gymnasium- of atheneumdiploma direct toelaatbaar aan de universiteit. 

 

Wat onze atheneum-afdeling zo uniek maakt, is dat:

  • leerlingen met een vwo-advies automatisch in een vwobrugklas worden geplaatst. Leerlingen kiezen bij inschrijving voor het atheneum (1A) of het gymnasium (1G). Leerlingen die voor het atheneum kiezen, krijgen alsnog de mogelijkheid om tussentijds of aan het einde van het schooljaar over te stappen naar het gymnasium.
  • het Segbroek College de enige WetenschapsOriëntatie Nederland (WON) school in Den Haag is. Dat betekent dat er vanaf klas 1 tot en met 6 wordt gewerkt aan onderzoekend leren en leren onderzoeken, wat zorgt voor extra bagage naar het vervolgonderwijs. In zowel projectvorm, in de activiteitenweken, als in de vakken wordt aandacht besteed aan WON. Leerlingen leren vanuit verschillende culturen en perspectieven naar de wereld te kijken, te onderzoeken, en worden uitgedaagd om creatief en kritisch te denken.
  • het Segbroek College aandacht heeft voor excellentie, waardoor je uitgedaagd kan worden met verdieping en verbreding in een bepaald vakgebied. Denk hierbij aan lessen volgen voor een bepaald vak op een hoger niveau of vervroegd examen doen in een bepaald vak. 
  • het Segbroek College verrijkings- en versnellingsmogelijkheden biedt. We hebben onder meer een goede samenwerking met de universiteiten van Delft en Leiden, waardoor je kan deelnemen aan hun pre-university en pre-classes.
  • het Segbroek College aandacht heeft voor jong leiderschap, denk hierbij bijvoorbeeld aan ons buddysysteem. De bovenbouwleerling (buddy) kan jou gedurende een aantal weken helpen, bijvoorbeeld bij het stellen van doelen en het plannen met behulp van de studieplanner. Ook kan de buddy jou helpen met het maken van een leerschema voor de toetsweek en geven, waar ze kunnen, extra uitleg of bijles.
  • het Segbroek College Cambridge (versterkt Engels) en DELF (versterkt Frans) aanbiedt: programma’s waarbij je de taal op een hoger niveau leert dan in je reguliere vaklessen. Daarbij ontvang je ook een internationaal erkend certificaat om je niveau van taalvaardigheid aan te kunnen tonen. Dit kan in je voordeel zijn bij vervolgstudies en bij toekomstige werkgevers.

 

Bovendien bieden we op het Segbroek College een aantal unieke vakken aan:

  • in klas 1 en 2 volg je het vak Global Perspectives (GP). Je leert je eigen mening onderbouwen en je leert vanuit verschillende perspectieven naar de wereld kijken. Iedereen is anders, dus heeft iedereen ook een andere mening en een ander perspectief. Bij GP kijken we naar de actualiteiten en de grote problemen in de wereld. Dit doen we door samen te onderzoeken, te debatteren en te presenteren.
  • in klas 3 volg je het vak wetenschapsfilosofie. Bij het vak wetenschapsfilosofie ga je stilstaan bij vragen waar andere mensen niet bij stilstaan. En filosoferen betekent ook kritisch denken. Dat betekent dat je bij dit vak ook je eigen ideeën goed onder woorden leert brengen. Daarnaast ga je bij dit vak wetenschappelijk onderzoek doen en leer je een onderzoeksverslag te schrijven die voldoet aan allerlei academische eisen.
  • in klas 1 t/m 3 volg je het vak programmeren. Bij programmeren en informatica gaat het nu eens niet over hoe je websites, programma’s en apps gebruikt, maar je maakt ze zelf. Een technisch, creatief vak waar veel toekomst in zit.
  • tot slot heeft het Segbroek College een breed vakkenaanbod in de bovenbouw, waaronder wiskunde D, Kunst muziek, Kunst Drama, Kunst Dans, Kunst Beeldende Vorming, filosofie, Bewegen, Sport en Maatschappij (BSM), Natuur, Leven en Technologie (NLT). Klik hier voor het volledige profielenoverzicht en vakkenaanbod.